Dani játékai

Viccek a szünidőre, mert nevetni jó!

 

 

A legegyszerűbb sajttorta fehércsokival recept

hozzávalók / 8 adag

 
  • 40 dkg Philadelphia krémsajt
  • 11 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg digestive keksz
  • 10 dkg vaj
  • 9 dkg fehér csokoládé
    1. A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Törjük morzsákra a kekszet. Használhatunk késes darálót, de én általában csak nylonzacskóba teszem, és nyújtófával ütögetem. A vajat egy tálba tesszük, és a mikróban megolvasztjuk. Apránként adjuk hozzá a morzsás kekszet a vajhoz, és összekeverjük.
    2. Kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk egy kisebb (18-20 cm) kapcsos tortaformát. Vágjunk egy kört az aljára, és csíkokat a szélére, ne gyűrődjön sehol! Öntsük a kekszes keverék felét az aljára, és egy pohár segítségével nyomkodjuk le. A másik felét nyomkodjuk a tortaforma oldalára, ehhez használhatjuk segítségképp a pohár oldalát. Tegyük a hűtőbe a formát minimum 1 órára.
    3. A krémsajtot keverjük el fakanállal, hogy egyenletes legyen, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, ízlés szerint egy kis vaníliaaromát. Ne használjunk elektromos mixert, és ne keverjük túl sokáig - ha sok levegő jut a krémbe, megrepedezik sütés után.
    4. Olvasszuk meg a fehér csokit egy kis tálkában a mikróban (körülményesebbek vízgőz felett a tűzhelyen), és adjuk hozzá a krémsajtos keverék 1/3-át. Öntsük a csokis krémet a kekszre, majd óvatosan csorgassuk, vagy kanalazzuk rá a krém másik felét. Ha nem vagyunk elég türelmesek, a kettő összekeveredhet.
    5. Süssük 50 percig, vagy ameddig a közepe már éppen, hogy nem folyós. Vigyázzunk, a keksz a szélén könnyen megéghet. Tálalás előtt tegyük minimum egy órára hűtőszekrénybe.

 

 

Zabos túrótorta recept

 

Zabos túrótorta
  • előkészület: 10 perc
  • főzés: 5 perc
  • sütés: 10 perc
hozzávalók 8 főre

A tortalaphoz:

  • 1 db alma lereszelve
  • 1/4 citrom leve
  • 60 g zabpehely
  • 25 g gorombára vágott dió
  • 1/4 marék mazsola
  • édesítés és fahéj ízlés szerint

A túrókrémhez:

  • 500 g túró
  • 6 ek sovány kefír v. 1 adag vaníliás fehérjeturmix
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db vaníliarúd bele kikaparva
  • fahéj, kurkuma és édesítés az egyéni ízlés szerint
  • 3 ek útifű maghéj

A gyümölcsréteghez:

  • 0,5 kg vegyes erdei gyümölcs
  • 1 tk agar agar
  • édesítés az egyéni ízlés szerint

Tortalap:

  1. Az hozzávalókat egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk.
  2. 15-20 percig pihentetjük, hogy a zabpehely jól megszívja magát.
  3. Egy kis tortaforma aljába nyomkodjuk (sütőpapír nem árt alá), és előmelegített sütőben 10 percet sütjük, amíg a teteje megpirul (másik sütőben 20 perc kellett, nem tudom miért…). Ha nem szeretnénk minden enzimet megölni, aszalhatjuk is.

Töltelék:

  1. Amíg a torta alapja sül, a túrót összekeverjük a folyékony hozzávalókkal, és egy villával jól áttörjük.
  2. Beleteszünk minden egyéb hozzávalót – az utifű maghéj kivételével! – , és jól összekeverjük.
  3. Miután elkészült a torta alapja, az utifű maghéjat is hozzáadjuk a túrókrémhez, és miután jó alaposan összekevertük a tortaformába öntjük, és elegyengetjük.

Gyümölcsréteg:

  1. A gyümölcsöket és az agar agart alaposan összekeverjük, és 2 percig hagyjuk, hagy barátkozzanak.
  2. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, és két percig tovább forraljuk.
  3. Ha készen van, a torta tetejére kanalazzuk.

Kész torta:

  1. Ha eléggé kihűlt, hűtőbe tesszük. Reggelre a túrókrém megszilárdul, az agar-agar pedig 40 fok alatt a zselatinhoz hasonló dolgot művel a gyümikkel (csak egészségesebb és finomabb).
sütési hőfok: 
170°C
sütési mód: 
alul-felül sütés
tepsi mérete: 
18 cm

 

Almás-mákos palacsinta édesítővel recept

 

Almás-mákos palacsinta édesítővel
  • előkészület: 20 perc
  • sütés: 30 perc
hozzávalók 4 főre
 
  1. A kétféle lisztet egy tálba tesszük, hozzá a két tojást, csipet sót, pici fahéjat.
  2. 2 dl langyos tejben 4 szem édesítővel (benne olvasztjuk el), a szódabikarbónával palacsintatésztát keverünk.
  3. Ha sűrű  szódavízzel hígítjuk, és belereszeljuk a meghámozott almát. És jó két kanál olajat teszünk bele.
  4. Egy kicsit  sűrűbbre hagyjuk, mint a sima palacsintát, és fél órát pihentetjük.
  5. Addig a darált mákba betesszük a porrá nyomott édesítőt, aki mást használ, az is jó. Fél citrom héját reszelünk bele.
  6. A  palacsintába töltjük, amikor kisülnek. Vastagabb palacsintát sütünk, a benne lévő alma megkívánja.

 

 

 

Epres-csokis csoda - liszt, tej és tojás nélkül

eper-csoki1.jpg

Elkészítési idő kb. 30 perc (darálással együtt) + sütési idő kb.: 45 perc Mérőeszközöm egy 2,5 dl. bögre volt.

Hozzávalók egy kis tepsire:

  • 1 bögre mandula
  • 1 bögre nyers mogyoró
  • 1 bögre kukorica liszt
  • kb. 1 bögre tiszta víz
  • 3-4 evőkanál bio kakaópor
  • 9-10 evőkanál xilit vagy méz
  • 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 bögre extra szűz olíva olaj
  • 10 dkg min. 70%-os étcsoki
  • 1 mk. fahéj
  • 1 mk. gyömbér
  • kb: 30-35 szem eper

Elkészítés:

  1. Az olajosmagvakat ledaráltam. A fahéjat megőröltem, a 1/2 ujjnyi friss gyömbért megpucoltam, lereszeltem.
  2. A sütőt 180 fokra előkészítettem.
  3. Az összes száraz hozzávalót összekevertem egy tálban, hozzáöntöttem az olajat és a vizet. Meg lehet próbálni esetleg víz helyett növényi tejjel is. Piskóta sűrűségű tésztát kaptam.
  4. A végén a csokit beletördeltem.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem a tésztát.
  6. Az epret megpucoltam, kettévágtam és egy kis kukorica lisztbe megforgattam. Szépen sorban rárakosgattam a tésztára. Eper helyett szerintem bármilyen gyümölcs jó.

Epres-csokis-zabpelyhes muffin

epres-csokis-zabpelyhes_muffin.preview.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljeskiörlésű liszt (én 10 dkg teljeskiörlésű fehéret használtam vegyesen 10 dkg zabliszttel, szerintem a tönköly is megteszi, aki azt szereti)
  • 15 dkg apró szemű zabpehely
  • 10 dkg eper (eperszezon után használhatunk mindig az idénynek megfelelő gyümit is akár)
  • 5 dkg jó minőségű étcsoki apróra vágva
  • 10 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 2 bio tojás
  • 2,5 - 3 dl növényi tej (kókusztejjel isteni) - 2-3 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál egészséges édesítő, ki mit használ (nádcukor, méz, juharszirup, stevia...) - opcionális, vagy el is lehet hagyni, elég a méz és az eper, főleg ha az eper magában is elég édes)
  • fél csomag sütőpor vagy 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna (én utóbbit használtam és gyönyörűen feljött)

Elkészítése: (Roppant egyszerű  )

  1. Sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
  2. A száraz összetevőket összekeverjük egy tálban.
  3. A kókuszzsírt felverjük a mézzel, cukorral vagy az édesítővel, amit használunk. Majd hozzáadjuk a tojást, azt is jól elkeverjük, majd a tejet.
  4. A száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a csokidarabokat és az epret.( Az epret is felvágtam, ami nagyobb volt, hogy mindenhova jusson.)
  5. Kapszlikkal megtöltött muffinformába kanalazzuk.
  6. Tetejére egy-egy szem epret még tehetünk, gusztusosabban néz ki úgy.
  7. 20 percig sütjük, de nézegessük közben ahoyg szép arany színűre pirul. A látvány sem utolsó! Az íze pedig..... 

Jó étvágyat hozzá! 

 

 

 

 

 

Palacsinta - teljes kiőrlésű tönköly lisztbőlrecept

 

Palacsinta - teljes kiőrlésű tönköly lisztből

 

  • előkészület: 15 perc
  • sütés: 30 perc
hozzávalók 4 főre
 

Ha a palacsintatészta leragad, illetve kicsit megég (ezt azután látjuk, hogy megfordítjuk), akkor tegyünk egy kis olajat a palacsintasütőbe.

  1. A hozzávalókat keverjük össze egy mixer segítségével alacsony fokozaton. Ha a tészta habzik, akkor hagyjuk ülni néhány percig.
  2. Olajozzunk ki egy nagy palacsinta sütőt, hevítsük fel az olajat, majd öntsünk bele egy merőkanál tésztát. (A palacsintasütő méretétől függően ez lehet több, illetve kevesebb is.)
  3. Süssük a palacsintát, amíg az alja világos barnává válik, majd fordítsuk meg.
  4. Süssük a palacsinta másik oldalát fél percig, majd tegyük egy tányérra.
  5. Ismételjük a 3. és 4. lépést, amíg el nem fogy a tészta. (Kb. 15 db átlagos méretű palacsinta készíthető ebből a mennyiségből.) 

 

 

 

Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztbőlrecept

Magos pogácsa teljes kiőrlésű tönkölylisztből
  • előkészület: 25 perc
  • sütés: 30 perc
hozzávalók 4 főre
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kicsi doboz tejföl (csökkentett zsírtartalom)
  • 13 dkg vaj (tisztított - ghí)
  • 2 tk só (himalája)
  • 1 tk cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
  • 1 cs szárított élesztő
  • 2 dl tej (csökkentett zsírtartalmú)
  • 1 db tojás (szabadtartású) kenéshez
     

 

Tej helyett lehet vizet is használni
Ha dagasztás közben száraznak tűnik a tészta (minden liszt másképp viselkedik), akkor adható hozzá kevés vaj vagy olaj.

elkészítés
  1. Tegyük a kenyérsütő gépbe a tejet, majd a száraz anyagokat, és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát, és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).
  2. Ha kész a kelesztés, NE gyúrjuk át még egyszer, csak nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen.
  3. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk, és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire, és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.
  4. Üssük, és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést).
  5. Gyújtsuk be a sütőt, és süssük aranybarnára a pogácsákat.      sütési hőfok: 180°C

    Diabetikus franciakrémes recept

  6. Diabetikus franciakrémes
     
    • előkészület: 40 perc
    • sütés: 15 perc
     
    hozzávalók 6 főre
     

    Tésztához:

 

  • 6,5 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék koncentrátum (Ch tartalom 100g/6g)
  • 6 dkg finomliszt
  • 0,5 dl víz
  • 1 tk ecet
  • 1/2 tk só
  • 10 dkg margarin

 

A tészta tetejére:

 

  • 2 ek porrá őrölt xilit+kevés kávé (sűrű legyen)

 

Sárga krémhez:

 

  • 4  tojássárgája
  • 2,5 cs vaníliás pudingpor
  • 1ek szénhidrátcsökkentett lisztkeverék koncentrátum (Ch tartalom 100g/6g)
  • 1ek finomliszt
  • 1tk vanília aroma
  • 4 dl tej
  • 5 dl víz
  • 3-4 ek xilit

 

Tejszínes krémhez:

 

  • 4 dl cukrozatlan növényi vagy állati habtejszín(én cukrozatlan hulalát használtam)
  • 2-3 ek xilit
    elkészítés
    1. A tésztát elkészítjük úgy, hogy a liszteket összekeverjük, ráöntjük a vizet, beletesszük a sót, ecetet, majd a kis darabokra vágott margarint és homogén tésztát gyúrunk. Ezután kinyújtjuk a tésztánkat és kétszer szimpla, dupla hajtást végzünk rajta, majd becsomagoljuk folpakba és 1 órára hűtőbe tesszük.
    2. Amikor eltelt az 1 óra, akkor kivesszük és vékonyra nyújtjuk úgy, hogy kicsit nagyobb legyen, mint a tepsi amibe tesszük, majd ráncolva helyezzük bele. A tésztát 220 C-on 10-15 percig sütjük.
    3. Amíg sül a tésztánk elkészítjük a krémet úgy, hogy a tojássárgájákat a xilittel, pudingporral, vanília aromával, lisztkeverékkel és egy kevés tejjel elkeverjük csomómentesre, közben a többi vizet és tejet is hozzákeverjük, és feltesszük főni, kavargatjuk amíg szép, sűrű krémet nem kapunk.
    4. Közben megsül a tésztánk és a tepsi közepénél félbevágjuk, az egyik lap lesz a krémes alja, a másik lapot pedig négyzetekre vágjuk (5 x 5 cm), és az lesz a teteje. Természetesen két kisebb egyforma tepsiben is megsüthetjük a lapokat, és akkor nem kell felezni, hanem értelemszerűen az egyik az alja lesz, a másik pedig a teteje a krémesünknek.
    5. Egy kisebb cukrászkeretet (vagy ha nincs, akkor egy négyzet alakú műanyag doboz, vagy négyzet alakú sütőforma) rátesszük a tésztánk alsó lapjára, majd beleöntjük a sárgakrémet és picit hagyjuk hűlni. Közben kemény habbá verjük a tejszínt a xilittel, és kitöltjük vele a cukrászkeretet (műanyag dobozt vagy formát), majd elsimítjuk.
    6. A négyzetre vágott felső lapokra elkészítjük a kávés mázat, egy kevés kávé és "porxilit" keverékével, és a lapocskákra kenjük. Ezután rápakoljuk a tetőket sorra a tejszínhab tetejére, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
    7. Másnap a felső tetejük mentén kockákra vágjuk a krémeseket, és fóliacsíkkal körbetekerjük őket, hogy cukrászdai hangulata legyen.
       
    sütési hőfok: 
    220°C
    költség: 
    2000 Ft
    költség egy főre: 
    333 Ft
     

    Diabetikus ekler fánk recept

     
    Diabetikus ekler fánk
     
    • előkészület: 20 perc
    • főzés: 15 perc
    • sütés: 30 perc
     
    hozzávalók 8 főre
     

    Tésztához:

    • 5 dkg szénhidrát-csökkentett liszt koncentrátum (Ch-tartalom:100 g/6 g) + 5 dkg finomliszt
    • 10 dkg zsír
    • 1 dl víz
    • 4 db tojás
    • 1/2 kk só
    • 1 ek xilit

    Krémhez:

    • 2 ek holland kakaópor
    • 1,5 cs csokoládés pudingpor
    • 4 dl tej
    • 3-4 ek xilit

    Tejszínes részhez:

    Díszítés:

    • 5 dkg cukormentes ét vagy tejcsokoládé 
    story

    Diabetikus ekler fánk, amelynek a szénhidráttartalma 50 %-kal csökkentve van, ugyanis cukor helyett természetes édesítőszerrel készült, és szénhidrátcsökkentett lisztkeverék a tésztája.

     
     

    cukormentes csokis töltött fánk, diabetikus csokipudingos fánk

    elkészítés
    1. A zsírt, a vizet, sót, xilitet felforraljuk, levesszük a tűzről, és belekeverjük a lisztet, majd visszatesszük, és addig kavarjuk, amíg elválik a tészta az edény falától.
    2. Levesszük a tűzről és egyesével kézi vagy gépi habverővel hozzákeverjük az egész tojásokat (fontos, hogy egyesével).
    3. Krémes állagú tésztát kapunk, amit nyomózsákba töltünk, és halmokat vagy hosszúkás "csónakokat" nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
    4. Kb. 200-220 fokon megsütjük. (Tilos közben kinyitni a sütőt, mert összeesnek.)
    5. Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a krémet:
    6. A holland kakaóport hozzáadjuk a csokoládés pudingporhoz, és beletesszük a xilitet, majd egy kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük.
    7. Közben felforraljuk a tejet, a csomómentesre kevert pudingos-kakaós keveréket beletesszük, és felfőzzük (ügyelve arra, hogy ne főzzük túl sokáig, mert a keményítő szerkezete széteshet, és akkor nem lesz kemény a krém).
    8. A kisült fánkok tetejét levágjuk, és a meleg krémet az alsó részbe töltjük.
    9. Közben a felső részre elkészítjük a díszítést úgy, hogy megolvasztjuk gőz fölött az update csokoládét, majd zacskóba tesszük, és kicsit lyukat szúrva rajta, kidíszítjük a fánkok "sapkáját".
    10. Ezután felverjük kemény habbá a tejszínt, és amikor teljesen kihűltek a csokoládés krémmel megtöltött fánkok, akkor nyomózsákkal tejszínt rakunk bele, és rátesszük a "sapkákat".
    11. Ezután tálaljuk a fánkokat, ebből a mennyiségből kb. 8 db fánk lesz.
    sütési hőfok: 
    200°C
    költség: 
    2000 Ft
    költség egy főre: 
    250 Ft
     

     

     

     

     


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 45
Heti: 162
Havi: 638
Össz.: 135 604

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Dani játékai - © 2008 - 2024 - dani-jatekai.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »